Status
We struggle to find someone that understands us but we forgot that Allah is always there to listen and understand us. Right? Right. =')
►..MeNiTi KeHiDuPan KeranaNya..◄: The Memorable Interview-CUCMSツ

Entry About Shout Friends Follow Dashboard


  • Assalamualaikum..ツ Ahlan Wasahlan.. !


Coretan Hati

The Author


Like²

Jom Follow!

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini

Pena Tintaku

Popular Posts


Contact Me

credits
03:52 | 20 Comment(s)

Wednesday, 1 July 2015 ,03:52

Bismillahirrahmanirrahim. 
Assalamualaikum shbt2 sekalian! Keifahal? =)


Well, I'm back!! hehe. Rindunya! Lama sgt dh x update this blog.. Nak dekat 1 tahun lebih dah. huhu. Last entry pun masa last year (*on May 2014) T_T. *Dah bersarang dah blog aku ni,nasib je xde spider*. Apa pun, on last week, I've started changing a little bit on my blog. Dah berwajah baru. Lebih cute, lebih meriah. haha. Insha Allah. Hopefully laa..>_<

Selama satu tahun lebih tu, bukannya menghilangkan diri. Time tu, masih berada dalam dunia ASASI lagi. Well, life part in Asasi Sains UNIMAS (Universiti Malaysia Sarawak) *cehh..promote..hihi* insha Allah akn dikongsi later on.. Pahit, manis, payau n semua laa..=) insha Allah. Coming soon. Sebab banyak sgt yg nk dicerita nihh. Yelaa. Cerita untuk setahun lebih kann. Of course laa menimbun! *Tulaa..sapa suruh x update?padan muka!* haha..#deep nakk. *bukan x nak update..banyak sgt cerita sampai x tahu nak start drpd mana =P* *A.L.A.S.A.N* #gurlppp!

Apa pun, aku dah bertekad untuk terus meng'update' blog kesayanganku ini. Insha Allah. Harap x FUTUR di tgh jln lerr.. *Eceehh.. Amiinnn..*

So, back into my topic. The Memorable Interview-Cucms.. Moga sedikit sebanyak dpt mnjdi panduan bg mereka2 yg bkl menghadapi temuduga tersebut.  

Actually, a few days ago, on 29th June 2015, bersamaan hari isnin 12 RAMADHAN 1436H, I went for an interview in Bpharm-Bachelor of Pharmacy (Hons)  in CUCMS. FYI, CUCMS ni private university or dgn kata lainnya IPTS. Well, org kata CUCMS ni one of the best IPTS kt malaysia n Islamic (mcm UIA tp versi IPTS). Tp x tahulh betul ke x. Sbb x masuk bljr lg kt situ kan. Hopefully btul lah..=) *Jap2..CUCMS tu ape kak?blurrr~* haha..alahai.. soalan tu dah boleh diagak dah dikk.. Sebab mostly, bila bercerita dgn kawan psl CUCMS ni, first question yg keluar drpd diorg adalah "CUCMS tu apa?" haha. but, it's okay. ^^ CUCMS ni shortform kpd 'Cyberjaya University College of Medical Sciences'.. Fuhhh..panjang kan? Sebab tu kdg2 bila ada yg tnya Cucms tu apa. Aku copy paste je full name Cucms tuu instead of typing it. Bukan malas. Tp nk jimat masa n tenaga! haha. *Tersedak* 

Interview nya start pkul 9.30 pagi as what they told us in Invitation Letter. So, my father and I gerak awal dalam pukul 8.30 pg. Sebab parents ckp jalan nk ke Cyberjaya tu pagi2 sesak. Lagi2 kalau time peak hour. eh, btw. Cucms tu dkt cyberjaya taw.*ye2* hehe. n Jarak perjalanan drpd Klang (my hometown) ke Cyberjaya x lah jauh sgt. X sampai 1 jam dh smpai dh kalau xde traffic jam laa. n alhamdulillah, pagi tu, no traffic jam at all. Smooth je perjalanan kami. =) Then, lebih kurang 9.15 pg, kami sampai n terus masuk bangunannya. My first impression was like "Hurmm..Boleh tahan jgk Cucms ni" hihi..

their Ground Floor. mcm shopping mall. eh.

Even, bangunannya x lah besar mana mcm uni IPTA, but yeahh, NOT BAD.. Lagipun logic jgk. Buat ape nk building yg besar2 sbb kt situ hanya menumpukan bidang medical sciences je pun. Plus, hanya ada 5 fakulti je kt situ (Medicine (MBBS), Pharmacy, Allied Health Sciences, Traditional & Complementary Medicine (homeopathic) & Safety and Health (FOSH). For more details about CUCMS boleh lerr melawat lawan web diorg>> CUCMS k? 

So, back to the interview. Masuk2 je bangunan tu, jalan straight je. Haa..Nampak x gmbr kat atas tu? Haa.. mcm tulaa.. jln straight jeee.. sampai lah jumpa dgn Encik Kaunter. Then, my father tanyalah, kat mana Interview n so on. Encik Kaunter tu ckp kat first floor, naik lift. *n ofkos laa Encik Kaunter tu Org ye bknnya Telecom ke ape. eh silap. Intercom* >_< Then, naik lift ke first floor. Smpai je first floor, haha. k, ini lawak. "B.L.U.R.R.R..." blurr dh nk msuk bilik yg mana satu. Sbb banyak sgt bilik. Sampai lh nmpk "Faculty of Pharmacy", terdetik dh *Ohh..kat sini kot..* Redah jelaa.. Tp still meragui taw sbb xde pown sign "Selamat Datang ke CUCMS untuk Temuduga Farmasi. Kami gembira dengan kehadiran anda. Masuk jangan x masuk" haha..k, ini berlebihan. >_< Then, nk dipendekkn cerita, dkt ruang menunggu bilik tu (Faculty of Pharmacy) adalah tiga,empat org tgh dduk kat situ. Tanya punya tanya kat mana iv, diorg pun blurr mcm ak. haha. Barulah tahu,rupe2nya diorg student kt situ. No wonder diorg pun blurr. hihi.

Time tu rasa mcm menyesal plak x tanya in details kat Encik Kaunter tu. haha. So, ibrahnya, tanyalah dgn terperinci ye kat Encik Kaunter tu sblum naik ke atas ;). Then, misi mencari diteruskan lagi n alhamdulillah, jumpa jgk akhirnya. Itupun sbb nampak ade bdk lelaki msuk sekali dgn family dia (*pakai smart2 n pegang sijil2..konfem bdk iv). Then, masuk2 mcm biasalah kena serahkan dokumen n buat pembayaran. Tengok keadaan sekeliling, x ramai pown interviewee nya. Utk BPharm x lebih 10 org n Foundation (medicine/pharmacy) pown ade dlm dua tiga org je. But tu untuk haritu jelh. Ada lgi interviewee sblum2 ni. Time usha2 dkt borang tndtgn kehadiran, yg dtg iv mse 16/6 pown ade. So, agak competitive lah jgk. 


Then, beberapa minit lpas tu, kami semua dipanggil n kena naik atas which is 3rd floor. Tinggal lah my father bersendirian kat bawah tu. *Sorry abah =')* Sampai je 3rd floor................

JENG..JENG..JENG..

Pfttt.. Guess what? Ramai sgttttt students kat situ..*sigh* Akak yg bwk ktorg tu ckp, diorg ade exam. Ohh. Patutlah ramai semacam. n u know what, it was really akward bile kena lalu depan diorg. Biasalah. Bila golongan minoriti lalu dpan golongan majoriti, mestilah jadi bahan tumpuan kan. So, time tu mampu tundukk jelahh..-_- Sampai kat bilik iv, seriyes bnyk SGT discussion room kt situ! Ktorg smua disuruh dduk skjap kt ruang menunggu. Tgh nk dduk2 tu, sekali ternampak "PEADIATRIC". haha. N I was like..a bit surprised mgkin sbb x pernah tgok kot buku tu (*koya). n konfem laa kepunyaan student medic yg nk amek exam td. haha. (*agak je) Ntah2 bdk master ke..kann..=) *bg ssape yg x tahu ape tu peadiatric, rajin2kanlah diri anda untuk cari and tanya Mr. Google keyh?* =D

Then, ktorg diberitahu kena buat essay. Tenang jelaa sbb dh expect pun kena buat essay. Sblum pegi iv tu, ade lah jgk buat research psl iv kt cucms. n mostly bgthu, kena buat essay. So, utk adik2 yg akn iv nnti, jgn lupa buat preparation sikit so that xdelah terkejut sgt..=) mse diberitahu tu, adelh gak beberapa org yg terkejut kena buat essay sampai sakit perut pown ada. (*Bukan saya. Bukan saya) haha. (sorry. sounds like funny but reality). Essay tu kena siapkan dlm mse 20 minit n ofkos benda yg ditanya tu psl Pharmacy laa kan. Then, lepas dh siap essay, ktorg dipecahkan mengikut course yg dimohon. Cth: bdk foundation ngan bdk foundation, Bpharm dgn Bpharm. Time tu disbbkn lama sgt mnunggu interviewer nya utk sampai (*mgkin ada kelas kot..husnudzon) apa lagi.. 'TAARUF session bermula..' >_< ade yg drpd A-Level, KTT (sorry. x ingat kolej ape sbb first time dengar) n others. Ade gak yg drpd Foundation sama mcm ak. 

X lama lpas tu, dtglh interviewernya. Sorang-sorang masuk. Tp nasib baik interviewer tu utk bdk2 yg apply foundation. Fuhh. Sedikit lega. Bolehlah tenang2kan diri dlu smbil meneruskan sesi chit chat..haha. Lama gak laa menunggunya sampaikan diorg (yg apply foundation) dh hbis interview pun. >_< Tp, ade hikmahnya jgk taw. haha. (*cuba mencari hikmah di setiap perkara). Diorg share sikit mcm mna iv diorg kt ktorg. Yg paling terkejut, siap kena bagi comment tntg Philosophy Cucms. Harlaaa. Kesian gak lah kt bdk2 tu. Nk comment cmne. Filosofinya pown x tahu ape benda. Ktorg yg dgar ni ape lgi. Teruslah mencari filosofinya kt laman web. haha. Seriyes, LAWAK! 

Ni haa filosofinya:

The harnessing of human potentials in a comprehensive manner to produce holistic healthcare professionals who are intellectually, emotionally and spiritually-balanced is based on the principles of Islam and the obedience to the Almighty Allah.

Amekk kau.. Kwn yg dduk sebelah aku lagilah, siap pi tanya "Harnessing tu apa wei?" haha. Time ni mmg menggelabah hbis. Diorg pown jenis yg suka buat lawak. Mmg asyik tergelak je. Aku ingat lagi, ada sorang tu tanya btul2, " Wei, camne kalau die tnya psl CHANCELLOR?" Pastu, ade sorang ni jwb, "Alaa,rilex je. Ckp kt interviewer tuu kasi 'CHANCE LORRHHH' hahaha.. >_< Buat lawak plak sorang ni. Seriyes, that was the memorable one. Dalam kalut2 tu, sempat lagi bergelak ketawa. So, utk adik2 yg bkl iv tuu, silalah buat preparation molek2 keyh? Jgn jdi mcm kakak2 n abg2 nih..=D hihi.
Then, nk dijadikan cerita. Time tgh kalut2 tu, Interviewer ktorg plak dtg! Harlaaa..Dua org plak tu. n time tu semua mcm.....#gurlpp

(*Kena plak timing nya. haha) 
Allah! Ya Hanana Ya Hanana..~

Tp ofkos laa time tu semua pakat wat muka tenang je. Wat lek wat peace. Senyum memanjang. Yelaa. Kalau buat muka mcm kat atas ni, x ke pelik interviewer tu nnti. First Impression kena jaga adik2. Markah tu..*Ececehh..koya* =D Lpas je depa masuk bilik, Ya Rabbi! Start balik sesi menggelabah ktorg. Lagi2 yg kena giliran pertama. Aduhai. Btw, aku dpt giliran kedua time tu. Sedikit tenang. So, sempat jgklh nk revise psl Cucms. Tunggu pnya tggu. Aihh. Lama bebenor. Ak ckp gak kat yg lain2. "Kalau 1 jam sy x keluar drpd bilik ni, korg jgn lupa ketuk taw. Mana lah tahu pengsan ke dlm tu asbab nervous sgt"..hahaha..>_< Then, sementara interviewer tu nk pggil nama ak, bdk yg dpt giliran pertama tu adelh jgk share psl iv die. Antaranya, kena cerita psl current issues about pharmacy. Any issues. n alhamdulillah! Ak ade buat preparation mengenai tu. Issue psl: 

"Separating the Functions of Clinics and Pharmacies" 

Alaa. Yang psl dispensing ubat tuu. 
Google je..

Then,bila kena my giliran. Baca bismillah, ketuk pintu n bg salam. mcm biasalah. 
Mls nk cerita pnjg2. n then, bermulalah sesi iv tu. Seriyes,sgt enjoy! Enjoy sbb 
apa. Sbbnya smua soalan yg ditanya, smuanya yg ak dh expect. Tenang je time 
jwb.. Cuma satu soalan je yg ak rasa x dpt jwb dgn sepenuh hati which is "Why 
do u choose Cucms rather than other uni?" time tu blank skjap. Sbb ak sendiri 
pown x tahu nape pilih Cucms. haha. Tp x knlah nk jwb 

"Sorry, I don't know,miss" 

Kan..hohoii.. It's a big no-no during iv. So, I just said that "Because I believe 
Cucms will give me a better education and bla bla bla.." Aku ckp jgk sbb 
pensyarah2 kat sini smua best2..hehe.

*Goreng jelaa*

Interviewer tu ada tnya gak "awk pilih farmasi ni sbb awk rasa farmasi lagi 
senang drpd medic ke?" haha. What a tricky question! :) Ofkos laa x.. Belajar 
farmasi pown susah dikk ooi..Jgn ssekali anggap bljr farmasi tu lgi senang drpd 
medic. Bnyk drugs yg kena hafal taw. Then, mse last2 tu ade gak soalan pelik yg 
dia tanya. "Do u smoke?" haha. hah?? yeahh.. sounds kinda weird..maybe nk 
confirmation kot. Tp mmg sah2 lh X.. Bau rokok pown ceq dh x tahan. -_- 

Hurmm.. Rasanya tu je laa kot bnda yg nk di share psl interview kt Cucms ni. 
Don't worry too much. So far, interviewer nya baik2 je.. X garang pun..=) 
insha Allah.

-Btw, ni sedikit Ibrah yg ak dpt drpd iv tersebut: 
Belajar apa2 bidang pun susah. X semestinya medic or pharmacy je. N jgn 
sesekali anggap bljr farmasi lebih senang drpd medic. Kalau itu tanggapan awak, 
then you are wrong. Bak kata seorg senior yg sdg bljr farmasi, "Awk akn tahu 
betapa susahnya bljr farmasi once you are in this field. Bnyk yg awk kena hafal". 
Apa pun, niat sentiasa kena betul, bnykkn berdoa jgn mudah putus asaKan 
Allah dah janji, 

"...Barangsiapa yang meniti suatu jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan untuknya jalan menuju Syurga..." =) 

X kisahlah awk nk jadi doctor ke pharmacist ke, cikgu ke yang penting jadilah seseorang untuk UMMAH! 

"Jadilah seseorang yang mampu membawa Ummah keluar daripada kegelapan. Walau dimana kita berada, biar Islam yang menguasai dunia. Jadilah Hero. Super Hero yang beriman. Walau tanpa sut pintar seperti Hero-Hero kita sekarang." [Nota utk diri]


Being a Pharmacist For Ummah. Insha Allah =)

p/s:  Maaf bg penggunaan 'aku' bagi yang lebih berumur..:) Btw, result iv tu akn keluar next week. n pd 29/7 plak ada iv Pharmacy-Unikl.  Tolong doakan ye. Kalau nak tanya ape2 psl iv td, tanya je. Feel free to ask. Tinggalkan pertanyaan dlm bentuk komen. Insha Allah akn dibalas. Moga Allah Redha. Slmt berjuang untuk UMMAH, sahabat2ku..! =) 

-والله أعلم- *Renung²kan Dan Selamat Beramal..ツ*

Instagram

20 Comments:

Blogger ana fatihah said...

Best of luck! Semoga dipermudahkan segala urusan. :)

Blogger AsrarSyauqina said...

@ana fatihah
Allahumma aminnn.. u too dear.. thanks! =)

Blogger . stnrsyfh. said...

Good Luck.. Kita baru je lepas iv bach Pharm dekat MSU.. Saje nak try IPTS.. Asasi dekat IPTA.. lebih kurang je soalan kita.. :D Bi taufiq wa najjah.. Amiin

Blogger AsrarSyauqina said...

@. stnrsyfh.
Thanks..=) yekee..yeayy! BPharm..kita geng..xD btw, bittaufiq wannajah juga..all the best..=D

Blogger Afif Adeena said...

Waaa bila baca pengalaman org lain mcm best je tapi bila dh kena biji mata sendiri amik kau terketo kaki. XD Apapun Tahniah nadrah! Mcm mana result? Ok tak?

Blogger AsrarSyauqina said...

@Afif Adeena
Hehe. Tq Afif..=P Hang mohon gak ke kat sana? Btw, yg Cucms ni ak dpt dh. Masuk 13/8 nih.. Alhamdulillah. Skrg tinggal tggu result iv Unikl. Farmasi gak. Resultnya kluar 11/8.. then klau dpt, baru decide nk gi mne satu. In case klau x dpt unikl, ak msuk je Cucms..huhu =) hang cmne?

Blogger aisyah azman said...

Ramai org ckp cucms ni ibarat 'uia kedua'.. Lpas dlm sthun blajar kat ctu boleh dkatakn btul la apa yg diorng ckp tu.. :)
Welcome to cucms :D

Blogger AsrarSyauqina said...

@aisyah azman
Ohh..yekee..alhamdulillah..glad to hear that..:) btw,amek course ape kat sana?

Blogger amanina kamal said...

Alhamdulilah. Smoga sis sentiasa berjaya :)

Blogger AsrarSyauqina said...

@amanina kamal
Aminnn..tq..u too dear..:)

Blogger Ordinary Silent said...

Assalamualaikum.. Saya ada satu soalan harapnya sudi dijawab.. hehe. Was the interview held in english or malay, or both?

Blogger AsrarSyauqina said...

@Ordinary Silent
Wlkmsslm wbt..Sorry for the late reply. Regarding ur question, during my interview, it was held in english..=) tp x sure plak interviewee yg lain mcm mane..depends on the interviewer i think..^^ but for the essay part in english for sure..=D hope that answers ur question.

Blogger Ms Norizan said...

Sis, masa pergi iv tu sis pakai baju kurung ke?

Blogger Ms Norizan said...

Sis, masa pergi iv tu sis pakai baju kurung ke?

Blogger AsrarSyauqina said...

@Ms Norizan
haah..baju kurung..but not necessary baju kurung..anything asalkan formal..=) btw,nk gi iv ke? klau ye, wish u the best of luck in ur iv n future..=D

Blogger AsrarSyauqina said...

@Ms Norizan
haah..baju kurung..but not necessary baju kurung..anything asalkan formal..=) btw,nk gi iv ke? klau ye, wish u the best of luck in ur iv n future..=D

Blogger Unknown said...

sis, what was your essay question?

Blogger AsrarSyauqina said...

@Unknown
Hey, I'm truly sorry bcoz I can't remember well what was the exact essay question during my time. ;) but if I'm not mistaken, there was a question "Why did you choose Pharmacy" being asked in the essay part. Hopefully this will help you.=)

Blogger Noor Harmiza said...

Thank you so much! :)

Blogger siti hafizah said...

So sekarang awak kat mana? Cucms or unikl?


Post a Comment